Toertochtcode: Zh 08
Provincie: Zuid-Holland

Starttijden: 10.00 tot 14.00

Openingstijden stempelposten: 10.00 tot 16.00 uur

Kosten: 3 euro tot en met 15 jaar, 6 euro vanaf 16 jaar

Startplaatsen: De Lier - ‘De Rank’, Schipluiden-bij molen ‘Korpershoek’,

Maasland- café Wapen v. Maeslant, Vlaardingen – Jachthaven Bommeer en Wateringen – café De Bonte Haas"

Afstanden: 20, 40, 60, 80 km. (kan korter zijn inverband met ijskwaliteit)

Bijzonderheden: Informatienummer: , info@westlandtoertocht.nl

Bereikbaarheid startplaatsen:

· De Lier - ‘De Rank’ Van Weelystraat 2 te De Lier
Bereikbaar per auto vanaf A 20 en N 213 (Rotterdam-Naaldwijk-Den Haag) bij afslag Westerlee borden richting De Lier volgen. Op A4 komend vanaf Den Haag borden richting De Lier volgen.
Per openbaar vervoer vanaf NS Station Delft met bus 128 richting Naaldwijk/Hoek van Holland tot halte M.A.de Ruyterstraat op de Lierweg/Hoofdstraat in De Lier. Vandaar is het ca. 200 m lopen tot startplaats.

· Maasland - cafe ‘t Wapen van Maeslant’, Kerkweg 42 te Maasland
Bereikbaarheid per auto: Op A20 (Rotterdam-Hoek van Holland) afslag Maasland/Maassluis. Vandaar richting Maasland. Na ca. 500 m net voorbij slinger in de weg is de startplaats aan de linkerkant.
Per openbaar vervoer: vanaf NS station Maassluis met treintaxi naar Maasland. Of vanaf NS station Maassluis-West met bus 132 richting Delft/Den Haag tot halte Kerkweg in Maasland nabij startplaats.

· Schipluiden – bij molen ‘Korpershoek’, Gaagweg 5 te Schipluiden
Bereikbaar per auto: Op A13 (Den Haag-Rotterdam) afslag Delft-Zuid. Vandaar borden volgen richting Schipluiden. Of op A4 komend vanaf Den Haag borden richting Schipluiden volgen. Start is bij molen net voorbij het dorp.
Per openbaar vervoer: vanaf NS station Delft met de bus richting Maasland/Maassluis tot halte bij de molen in Schipluiden.

· Vlaardingen - Jachthaven Bommeer, aan de Vlaardingse vaart ,Watersportweg 100, 3138 HD Vlaardingen.Entree ligt 100 meter voor de golfclub. Parkeergelegenheid aanwezig !
Bereikbaar per auto: Op A20 (Rotterdam-Hoek van Holland) afslag Vlaardingen-West.(Broekpolder), einde Watersportweg.

· Wateringen - cafe ‘De Bonte Haas’, Dorpskade 79 te Wateringen
Bereikbaar per auto: Op A4 komend vanaf Den Haag afrit 12 nemen en weg richting Hoek van Holland en Wateringen volgen. Na enkele kilometers afslag rechts richting Wateringen/Kwintsheul nemen. Bij rotonde rechtdoor en ca. 100 1e afslag op rotonde de Dorpskade op. Over het viaduct aan de rechterkant vindt u het café.
Per openbaar vervoer: vanaf NS stadion Den Haag Centraal of Station Rijswijk neem HTM Tramlijn 17 tot eindpunt Dorpskade Wateringen, vandaar is het ca 800 meter lopen tot aan de startplaats

Soort tocht:
Het gehele parcours (aantal unieke kilometers) is ca. 40 km. Minder geoefende schaatsers kunnen een half parcours (20 km) schaatsen.
Geoefende schaatsers kunnen het parcours anderhalf keer ( 40 km) of twee keer (80 km) afleggen. De Westland Toertocht is daardoor geschikt voor zowel geoefende als minder geoefende schaatsers. Vanwege het grote aantal rustplaatsen is de route ook zeer geschikt voor een gezinstocht.

De tocht wordt gezamenlijk georganiseerd door vijf ijsverenigingen in de regio, te weten:
de Vlaardingse IJsclub, IJsclub Vlietland te Schipluiden, IJsclub Eendracht te Naaldwijk, IJsclub Hard gaat ‘ie te De Lier en IJsclub Maaslands IJsvermaak te Maasland. Elke ijsclub heeft een eigen start- en tevens stempelplaats. Op alle startplaatsen kan gestart worden van 10.00 tot 14.00 uur. De stempelposten sluiten om 16.00 uur.

Elke deelnemer ontvangt een routekaart en een stempelkaart. Na afloop ontvangt u een Westland Toertocht medaille met daarop de afgelegde afstand.

Overige informatie:

Algemeen
De route voert langs de vijf start- en stempelplaatsen De Lier, Maasland, Schipluiden, Vlaardingen en Wateringen. Het deel van de route tussen Maasland-Schipluiden-Vlaardingen voert door het Midden-Delfland gebied. Dit gebied is een groene buffer tussen de stedelijke gebieden van Rotterdam en Den Haag met veel aandacht voor recreatieve voorzieningen en natuur- en landschapswaarden. Het deel van de route tussen Schipluiden-Wateringen-De Lier voert voor een belangrijk deel langs de Westlandse kassen. U schaatst daar over vaarten en vlieten waarover vroeger de tuinders hun produkten met schuiten naar de veilingen vervoerden. Bij voldoende vorst behoeft nergens te worden gekluund. Bij minder strenge vorst worden op de zwakke plekken kluunvoorzieningen aangebracht.

Koek en zopie
Langs de gehele route treft u voldoende cafés en koek en zopietenten aan waar u tussendoor kunt ‘bijtanken’. Daarnaast kunt u ook op alle start- en stempelplaatsen wat nuttigen.

Bezienswaardigheden
Langs de gehele route treft u karakteristieke en monumentale gebouwen aan zoals boerderijen, watergemalen, molens, kerkjes en cafés. Daarnaast is het (hoewel de route dat niet voorschrijft) ook zeer de moeite waard de oude dorpjes Maasland, Schipluiden en De Lier eens in te schaatsen en de oude geveltjes daar te bewonderen.
Voor schaatsers die Vlaardingen aandoen is het een gewoonte in de streek Vlaardingse ijsmoppen (koekjes) te kopen en deze in een rode boerenzakdoek naar huis te vervoeren.
We willen ook uw aandacht vestigen op de hoogte van het waterpeil t.o.v. de omliggende polders, zodat u het belang van goede dijken en waterbeheer in dit gebied inziet. Nabij Maasland schaatst u langs een enkele jaren geleden (door middel van het onder laten lopen van een polder) aangelegde recreatieplas. Ook passeert u daar het natuurgebied De Vlietlanden, een broedplaats voor vele vogels.
In Schipluiden schaatst u de markante trambrug onderdoor, waarover tot 1968 een personen- en goederentreintje heeft gereden. Vlakbij deze brug staat de karakteristieke korenmolen ‘Korpershoek’, die zijn naam ontleent aan de karpers, die hier ieder jaar komen paren en kuit schieten. Het deel van de route tussen Schipluiden en Wateringen voert u, net buiten Schipluiden, langs een uit 1600 daterende monumentale boerderij (met rieten dak). Verder passeert u op dit stuk ook de 'Groeneveldse molen'. Deze uit 1719 daterende molen is de enige (van de 15) bewaard gebleven watermolen in deze omgeving. Vanaf deze molen heeft u in noord-oostelijke richting ook een prachtig zicht op het kerkdorpje ‘’t Woudt’. Het kerkje daar dateert uit ca. 1500. Bij Wateringen stempelt u in het oude plattelandscafé ‘De Bonte Haas’. Schaatsend over ‘De Zweth’ tussen Wateringen en De Lier ziet u al schaatsend langs de Westlandse kassen in westelijke richting de hoge gebouwen van de Westlandse bloemenveiling, als symbool voor de bloementeelt in het Westland.